Emelten

Emelten

Emelten zijn de larven van de Langpootmug. Deze larve heeft een levenscyclus van een jaar. Het volwassen vrouwtje legt ca. 450-1300 eitjes, die na 10-14 dagen uitkomen.

De grasmat kan dan flink aangetast worden door de vraatzuchtige larven. De larvale stadia zijn te vinden vanaf half september tot juni van het volgende jaar. In juni verpoppen ze en na tien tot veertien dagen komt de mug tevoorschijn.

Emelten leven grotendeels ondergronds in holletjes, maar komen ’s nachts boven de grond om te vreten. Ze eten bovengronds plantenmateriaal dat bladgroen bevat. Schade door emelten komt voor bij vele gewassen. Muizen, spitsmuizen, mollen maar vooral spreeuwen en kraaien zijn dol op emelten. Zij veroorzaken secundaire schade aan met name graslanden.

Bestrijding

Bodeminsecten zijn te bestrijden met 'insectparasitaire' aaltjes. Welk type aaltje ingezet wordt, is afhankelijk van het soort insect en de bodemtemperatuur op het moment van inzetten. De aaltjes dringen de insecten binnen en scheiden een bacterie af. De bacterie maakt de insecten ziek, waardoor ze vervolgens zullen bezwijken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »